İçeriğe geç

153 Madde Ne Demek

153 üncü madde nedir?

Vergi Usul Kanunu’nun ‘Teminat başvurusu’ başlıklı 153/A maddesi, sahte belge düzenlemekten dolayı sorumluluğu tespit edilen ve sorumluluğu ortadan kalkan kişilerin sorumluluğun yeniden kurulmasını istemeleri halinde izlenecek usulü özetle düzenlemektedir.

Anayasa 153. madde nedir?

1982 Anayasası’nın 153. maddesinde: “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de derhal yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” hükmü yer almaktadır.

CMK Madde 153 Nedir?

CMK’nın 153. maddesi uyarınca soruşturma dosyalarına erişim kısıtlanabilir. Yukarıdaki kısıtlama kanunun üstünde değildir ve uygulamada sıklıkla uygulanır. Bu nedenle savunma hakkı, çekişmeli yargılama ve silahların eşitliği gibi temel ilkeler ihlal edilmektedir.

Dosyada kısıtlılık kararı nedir?

Kanunda belirtilen sebeplerin gerçekleşmesi nedeniyle koruma ve gözetime muhtaç olan kişiler hakkında mahkemenin verdiği karara kısıtlama kararı denir. Bu karar için gereken sebepler 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda sınırlı kapsamda sayılmıştır.

153 A kapsamı nedir?

Kanunun yukarıda belirtilen 153/A maddesi, ticari, zirai veya mesleki faaliyette bulunmadığı halde vergi sorumluluğundan kurtulmak amacıyla sahte belge düzenlediğinin yetkili makamlarca tespit edilip bildirilmesi halinde, hakkında uygulanacak müeyyideleri özetle düzenlemektedir.

153/1 maddesi nedir?

Madde 153 – (1) İbadethanelere, eklentilerine, buralarda bulunan eşyalara, mezarlara, bunların üstündeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere ve mezarlıkların korunması için yapılan yapılara zarar veren, onları yıkan veya tahrip eden kişiye bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

Yeni çıkan yasa geçmişi kapsar mı?

Sonradan çıkarılan kanun, kural olarak, yürürlüğe girdiği tarihten önceki olay ve durumlara uygulanmaz.” Yeni çıkarılan kanunlar için benimsenen geriye yürüme yasağı ilkesi, idari hukuk alanında da “idari işlemlerin geriye yürüme yasağı” ilkesi olarak kabul edilmektedir.

Anayasa 155. madde nedir?

Herhangi bir nedenle özgürlüğü kısıtlanan kişi, bu kısıtlamanın hukuka aykırı olması hâlinde, durumunun kısa sürede karara bağlanması ve derhal serbest bırakılması için yetkili adli mercie başvurma hakkına sahiptir.

Anayasa 152. madde nedir?

Paragrafta şöyle denilmektedir: “Herkes, meşru vasıta ve yollarla davacı veya davalı sıfatıyla iddialarını ileri sürme ve kendini savunma, yargı mercileri önünde adil bir yargılanma hakkına sahiptir.” Bu ifadeyle herkese adalet bulma, hak ettiğini alma ve haksızlığı giderme imkânı tanınmıştır.

153 hukmu nedir?

Medeni Kanun’un 153/son maddesi, kadının gebe kalması halinde evliliğin iptaline karar verilemeyeceğini hükme bağlamaktadır. Bu hususta inceleme yapılmadan karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. …“

Dava dosyasını kimler görebilir?

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 46/2 maddesine göre, avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme talebinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki evrak veya belgelerin sureti veya fotokopisi verilmez.

Savcılık dosyası nasıl incelenir?

İncelenen dosyaların UYAP üzerinden görüntülenebilmesi için soruşturmanın soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanması gerekmektedir. Cumhuriyet savcısının onayı alındıktan sonra dosya UYAP üzerinden görüntülenebilmekte ve bunun için başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Kısıtlanan kişi ne yapamaz?

Sınırlandırılmayın; Vesayet altındaki bir kişi, başka bir kişinin velisi olarak atanamaz. Kamu hizmetinden uzak kalmış veya onursuz bir hayat yaşayan kişiler, vesayet altındaki kişiyle önemli bir çıkar çatışması veya husumet içinde bulunan kişiler ve ilgili vesayet dairelerinin hâkimleri veli olarak atanamaz.

Kısıtlılık kararı nasıl kalkar?

Kısıtlama emrinin kaldırılması yalnızca mahkeme kararıyla yapılabilir. Bazı durumlarda, kısıtlama kararı otomatik olarak kaldırılabilir. Kısıtlamanın mahkeme kararıyla kaldırılması için mahkemeye bir başvuruda bulunulması gerekir. Sunulan başvuru hakim tarafından incelenecek ve gerekirse kısıtlama emri kaldırılacaktır.

Kısıtlılık kararını kimler talep edebilir?

Kısıtlama emri için kimler başvurabilir? Bir avukatın yardımıyla, vesayet altındaki kişiler kısıtlamalarının kaldırılması için başvuruda bulunabilirler. Mahkeme öncelikle kısıtlamaya neden olan koşulların tamamen ortadan kalkıp kalkmadığına karar verecektir.

153 hukmu nedir?

Medeni Kanun’un 153/son maddesi, kadının gebe kalması halinde evliliğin iptaline karar verilemeyeceğini hükme bağlamaktadır. Bu hususta inceleme yapılmadan karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. …“

Gizlilik kararı en fazla ne kadar sürer?

CMK 157. maddesine göre soruşturmanın gizliliği soruşturma aşamasının başından sonuna kadar devam eder. Bu nedenle soruşturma işlemleri, soruşturmanın başlangıcından kovuşturmaya yer olmadığına karar verilinceye veya iddianamenin kabulüne kadar ilke olarak gizlidir.

Şüpheli dosyayı inceleyebilir mi?

Ceza yargılamasının temel amacı maddi gerçeği ortaya çıkarmaktır. Şüpheli veya sanığın soruşturması sırasında şüphelinin savunma hakkı kısıtlanmamalıdır. Şüpheli veya sanık, her aşamada müdafisiyle birlikte kendisini ilgilendiren dosyaları inceleme, delilleri inceleme ve bunlardan örnek alma olanağına sahip olmalıdır.

153 6 maddesi nedir?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasası’nın 153/6. maddesine göre, “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de derhal yayımlanır ve yasama, yürütme, yargı organları ile idare makamları için bağlayıcıdır.” gerçek ve tüzel kişiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort