İçeriğe geç

Çorum Kim Fethetti

Çorum’un soyu nereden gelir?

MÖ 3. yüzyılda Avrupa’dan Anadolu’ya seyahat eden ve bugünkü Çorum, Sivas ve Yozgat şehirleri arasına yerleşen Galat topluluklarının adı olan Trokmu kelimesinden gelir. Trokmu kabilesi Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattusa (Boğazköy) bölgesine yerleşmiştir.

Çorum Osmanlıya ne zaman katıldı?

1398 – Akkoyunlu Hükümdarı Kara Yülük Osman Bey’in Kadı Bürhaneddi’yi öldürmesiyle Çorum ve havarileri Osmanlı egemenliğine katıldı. 1398 – Çorum, merkezi bugünkü Sivas olan Osmanlı “Rumiye-i Suğra” vilayetinin sancak merkezi oldu.

Çorum hangi soydan gelir?

Melik Ahmet Gazi, Çorum’un kontrolünü Oğuzların Alayuntlu kolunun Çorumlu aşiretinin başı olan İlyas Bey’e verdi. Osmancık’ı fethetmek için İltekin Gazi ile birlikte Çorum’dan ayrıldı. Çankırı bölgesinin fethi için Çavlı ve Karatekin Beylerini görevlendirdi.

Çorum hangi Türk boyundandır?

Tarihçe: İlçemiz Bayat ismini, Oğuzların 24 boyundan biri olan Oğuz-Han’ın büyük oğlu Gün Han’ın ikinci oğlu olan Kayı’dan almıştır. Bayat; Hüdavend ve Tanrı anlamına gelmektedir.

Çorum Kürt yeri mi?

Çorum nüfusunun %20’si Kürt’tür. Kürt nüfusu Çorum şehir merkezindeki nüfusun %15’ini oluşturmaktadır. Çorum merkezine bağlı Kürt köyleri.

Çorum’da kimler yaşamıştır?

İlk yerleşim M.Ö. 6000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Çorum topraklarında Hattiler, Asurlular, Hititler, Frigler, Medler, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür.

Evliya Çelebi Çorum için ne dedi?

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine göre, bu nedenle Selçuklu Sultanı Kılıçarslan, hasta oğlu Yakup Mirza ile birlikte yüzlerce kişiyi (bakımsız, güçsüz, hasta) buraya göndermiş ve bu kişiler sağlıklarına kavuşmuşlardır. Bu nedenle şehre “Çorum” adı verilmiştir.

Çorum Rum mu?

XVI. 19. yüzyılda Çorum Sancağı, Rum eyaletine bağlıydı ve Çorumlu, İskilib, Osmancık, Karahisar-ı Demirli ve Katar kazalarından oluşuyordu[4]. Defter kayıtlarına göre 1576 yılında 39 adet vardı.

Çorum Yozgattan ne zaman ayrıldı?

Sancağın ve ona bağlı ilçelerin sınırları zaman zaman değişir. Örneğin, 1877-78 ve 1881-1893 Osmanlı nüfus sayımlarında Yozgat’ın ilçeleri Akdağmeni, Çorum, Boğazlıyan ve Sungurlu ilçelerinden oluşurken, 1906 nüfus sayımında Çorum ve Sungurlu Yozgat’tan ayrılmıştır.

Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?

T.C., 1988–1995. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.

Göktürkler Oğuz mu?

Göktürkler kurulduğunda batıdaki Uygurlar “Tokuzen-Oğuz” olarak adlandırılıyordu ve doğudaki Türgiler (ve muhtemelen bugün bildiğimiz şekliyle Oğuzların öncülleri) “On-Oğuz” olarak adlandırılıyordu. Bu terim yalnızca Göktürkler tarafından kullanılmaz.

Çorum’un anlamı ne?

Çorum’un, etrafı dağlarla çevrili çok geniş bir ova olması ve halk arasında Çorum adıyla anılması nedeniyle “Çevrim” adını aldığı söylenmektedir.

Dodurga soyu nereden gelir?

Adana bölgesinin eski kayıtlarında, Tarsus ve çevresindeki Türkmen aşiretleri arasında 34 aşiret ve 2 koldan oluşan bir Dodurga aşireti daha olduğu bilgisi vardır. Bu aşiret Esenlu olarak da bilinir. Bir başka Dodurga topluluğu ise Diyarbekir bölgesindeki Boz-ulus’ta kaydedilmiştir.

Çorum Oğuzlar ne zaman ilçe oldu?

İlçe, İskilip ilçesine bağlı Karaviran adlı bir köy iken 1950’li yıllarda ismi Karaören olarak değiştirilmiş ve 1964 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. 1990 yılında Oğuzlar ilçesi kurulmuştur.

Türkmen ne demek?

Oğuz halkına “Türkmen” veya “Turkomen” denir. Son zamanlarda “Türkmen” terimi “Müslüman Türk” anlamına gelmeye başladı. Fransız Türkolog Jean Deny’e göre “men” bir ektir ve Türkmen “Türklerin Türkü”, Türk kökenli veya Türk kökenli ve Türk kökenli” anlamına gelir.

Çorum Rum mu?

XVI. 19. yüzyılda Çorum Sancağı, Rum eyaletine bağlıydı ve Çorumlu, İskilib, Osmancık, Karahisar-ı Demirli ve Katar kazalarından oluşuyordu[4]. Defter kayıtlarına göre 1576 yılında 39 adet vardı.

Çorum Karadeniz’de mi?

Çorum İli; Orta Karadeniz Bölgesinin iç kesiminde yer alır. Doğusunda Amasya, güneyinde Yozgat, batısında Çankırı, kuzeyinde Sinop, kuzeydoğusunda Samsun ve güneybatısında Kırıkkale ile çevrilidir.

Çorum Yozgattan ne zaman ayrıldı?

Sancağın ve bağlı ilçelerinin sınırları zaman zaman değişir. Örneğin, 1877-78 ve 1881-1893 Osmanlı nüfus sayımlarında Yozgat’ın ilçeleri Akdağmeni, Çorum, Boğazlıyan ve Sungurlu olarak görünürken, 1906 nüfus sayımında Çorum ve Sungurlu Yozgat’tan ayrılmıştır.

Çorum Sungurlu kökeni nereden gelmiştir?

Budaközü: Şehrin ortasından geçen Budaközü Deresi’nden adını almıştır. Sungurlu: Maraş Bey’in zulmünden kaçan Sungur Bey’den adını almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort