Çok Türkçe mi?
Dolayısıyla çoğul kelimesinin, Uygur metinlerinde “vurmak, saldırmak” anlamına gelen, ancak Karahanlılar döneminde “sürü halinde bulunmak” anlamına gelen ço- fiilinden geldiği söylenebilir. Eski Türkçe sıfat eki -(O)k (OTWF: 224) ço- fiiline eklenerek “toplu, bol, bereketli” anlamı verilmiştir.
Unutmak kelimesi nereden gelir?
“Unutmak” kelimesi doğrudan Eski Türkçe “UNITY” fiilinden türemiştir. [Not 14: “İyileştirmek, güçlendirmek, mutlu olmak” anlamına gelen “un/ong” köküyle ilişkilendirmek oldukça zordur. Denir.] “Unitmak” kelimesi doğrudan Eski Türkçe “unıt” fiilinden türemiştir. Başka bir deyişle, etimolojisinin edebi bir değeri yoktur.
Söz kelimesi Türkçe mi?
Kelime – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “beyan” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *sö- “söylemek” kökünden, Eski Türkçe +Uz ekiyle türemiştir.
Güzel kelimesi nereden gelir?
Farsçada “baz” kelimesi “çalan”, canbaz ise “yüreğiyle çalan” anlamına gelir. Güzel, zamanla “göze güzel” anlamına gelen “güzel” kelimesinden türemiş bir kelimedir.
Çiftçi kökü nedir?
Türk tarımının temel fiili olan tarı- fiili esas olarak 11. yüzyılda kullanılmıştır. 11. yüzyıldan sonra ek- fiili ile değiştirilmiştir. Aynı şekilde bu fiilden türetilen arıγçı “çiftçi, köylü” ismi de ekinçi ismi ile değiştirilmiştir.
Kapak Türkçe mi?
Kökeni Eski Türkçedeki “örtü” kelimesinden gelir. Bu kelime aynı anlama gelen Moğolca qabqag kelimesiyle akrabadır.
Sakatat ismi nereden gelir?
Offal – Nişanyan Sözlüğü. Arapça saḳaṭāt kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir, bu kelime “dökülmeler, döküntüler” anlamına gelen sḳṭ kökünden gelir. Bu kelime, +āt son ekiyle Arapça saḳaṭ kelimesinin çoğuludur. Daha fazla bilgi için bkz. Engellilik.
Tay ne demek Eski Türkçe?
Sözcüğün Eski Türkçedeki asıl anlamı “tay/tayı” olup, bu sözcük dadı veya sütanne anlamına gelen “taya” ve teyze anlamına gelen “tayiza” sözcükleriyle akrabadır.
Et hangi dilden?
et- – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe ét – “organize etmek, işlemek, kar etmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe er- “olmak, tamamlanmak” fiilinden, Eski Türkçe +It- ekiyle türemiştir.
Saygı kelimesi Türkçe mi?
Türkçe-Türkçe say- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +PGU ile türetilmiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın. Orijinal anlamı “düşünce, değerlendirme” gibi görünüyor.
Zade Türkçe mi?
Zade kelimesi Fransızca kökenli bir kelime olup dilimize geçmiş ve yerleşmiştir. Zade, kelime anlamı olarak oğul ve çocuk demektir.
Saygının kökü nedir?
Ayrıca say- fiilinden türeyen saygı (< Saygı-gı ) ismi de dil devrimi öncesinde dilimizde kullanılan sözcüklerden biridir.
Hoş Türkçe mi?
güzel – Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça χʷoş veya χoş خوش “güzel, hoş, hoş” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.
Aşk kelimesi nereden gelir?
Bu kelime, fiil formunda Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık olmak, kucaklamak, tutunmak” fiilinin infinitive halidir. Bu fiil, Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Aramice/Süryanice ˁāşaḳ עָשַׁף “müdahale etmek, karışmak, ilgilenmek” kelimesiyle ilişkilidir.
Çerçeve Türkçe mi?
Farsça çārçūbe چار چوبه “dört çubuk, kare, aynı anlam” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Farsça çār چار “dört” ve Farsça çūbe چوبه “çubuk” kelimelerinden oluşmuştur.
Çok kelimesi anlamlı mı?
Çok ne anlama geliyor? “Cok” kelimesi etimolojik olarak Eski Türkçe “cho” kelimesinden türemiştir. Many kelimesi “daha fazla, daha azın zıttı” anlamında kullanılır. Birisi “Bu yemek benim için çok fazlaydı” dediğinde, yemeğin çok fazla veya çok bol olduğu anlamına gelir.
Su Türkçe mi?
Türkçede su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv kelimelerinden gelir. Orijinal hali sub olan kelime 9. yüzyıldan itibaren suw’a dönüşmüştür. Son sesteki dudak sesi suvar-, süvar-, sıvı, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Orhun yazıtlarında bir kelime olarak kaydedilmiştir.
Kez Türkçe mi?
Zamanlar – Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesinde Keren, “bir kez daha” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Eski Türkçe kerek “geri dönmek, tekrarlamak, dönmek” fiiliyle ilişkilidir. Bu fiil, Eski Türkçe kerek – “gezmek” fiilinden, Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir.
Fazla kelimesi hangi dilde?
daha fazlası – Nişanyan Sözlüğü. Arapça faḍla(t) فضلة kelimesinin ödünç alınmış halidir ve “çok büyük, fazla, fazladan bir şey” anlamına gelen fḍl kökünden gelir. Bu kelime, Arapça faḍala فَضَلَ “artırdı, aştı, çok oldu, çoktu, üstündü” fiilinin faˁla(t) ölçüsündeki ism-i merre’sidir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Paragrafta Çıkarım Ne Anlama Gelir