Giresun Görele’nin neyi meşhur?
Yetiştirilen başlıca ürünler fındık, mısır ve çaydır. Kemençe bölgenin en önemli müzik aletidir. Aslında Görele’ye “Kemençe’nin başkenti” denir. İlçe merkezinde büyük bir keman heykeli vardır.
Görele’de deniz var mı?
Deliklitaş Halk Plajı Plajın adı, Giresun’un Görele ilçesi kıyısında bulunan doğal oluşumlu Deliklitaş plajından gelmektedir.
Görele Rum mu?
Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.
Görele soyu nereden gelir?
Görele ismi, bugünkü Eynesil kentinin çıkışında, “Görele Burnu” olarak adlandırılan, antik çağda kalıntıları bulunan “Coralla/Koralla” kentinden gelmektedir.
Görele laz mı?
Nüfusun çoğunluğunu Türkmen/Çepniler oluşturmaktadır.
Giresunun ne yemeği meşhur?
Bu sebze bölgede çeşitli yemekler hazırlamak için kullanılır. Sebze ve balık yemekleri ilin kıyı kesimlerinde daha yaygındır. İç kesimlerde ise hamur işleri ve tahıl ürünlerinden yapılan yemekler daha yaygındır. Giresun’un en meşhur yemekleri borş, turşu fasulye ve kavrulmuş fasulyedir.
Giresun Denizi temiz mi?
Giresun ili genelinde 23 noktadan alınan tüm yüzme sularının (deniz suyu) ve Giresun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılan analiz sonuçlarının temiz olduğu tespit edildi.
Görele Trabzondan ne zaman ayrıldı?
Giresun 1923 yılında il olunca Tirebolu kazasıyla birlikte Giresun’a bağlandı. 1916 yılında Rus işgaline uğrayan Görele, 13 Şubat 1918’de çevresiyle birlikte bu işgalden kurtarıldı. Doğu Karadeniz kıyısında yer alan Görele’nin toplam yüzölçümü 290 km²’dir.
Sis Dağı Yaylası nereye bağlıdır?
Dumanlı Dağ; Aladağların en yüksek zirvesi olup Giresun ilinin Görele ve Eynesil ilçeleri ile Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Rakımı 2182 m’dir. Zirvesi Görele’nin Yeşildere köyü sınırları içerisindedir.
Görele çepni mi?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…
En çok Rum hangi ilde?
Günümüzde Anadolu’da yaşayan Rum kökenli aileler Trabzon’un Of bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Kemençenin başkenti neresi?
Birçok yetenekli Kemençe sanatçısının yetiştiği ve önemli bir Kemençe okulunun kurulduğu Giresun, bu zengin müzik geleneği nedeniyle günümüzde Kemençenin başkenti sayılıyor.
Giresunlular nereden gelmiştir?
GİRESUN TÜRK FETHİNDEN ÖNCE 7. yüzyılda Kimmerler ve Sakaiar’ın (Saka halkı) Karadeniz’e göçüyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu bölgede Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç Oğuz boyları yaşamaktadır; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Giresun Görele’de Alevi var mı?
Aleviliği seçen Türkmen kabilelerinden biridir. Eski bir Çepni yerleşim yeri olan Görele’nin eski adı Eleviye’dir. Günümüzde Karadeniz Çepnilerinin önemli bir kısmı Sünnidir. Çepni halkı Trabzon, Ordu ve Giresun’dan başlayarak bu bölgeye ve çevresine yerleşmiştir.
Rize hangi Türk boyundandır?
o RİZE, o ATİNA (Hemşin bucakları dahil), o LAZLUK (Ardeşen, Vitçe/Fındıklı, Arhavi, Hopa dahil) üç ilçede Turabzon’a bağlı olduğu kanıtlanmıştır. Trabzon ve Rize’de (Hemşin) “Bornak” olarak adlandırılan köy ve yayla da vezir yetiştiren Akkoyunlu aşiretine aittir ve buraya yerleşen kola aittir.
Giresun’da neyi meşhur hediyelik?
Şehrin hemen her noktasında bulabileceğiniz fındık ve fındık ürünlerini, şehrimiz dışına da lezzet olarak sorunsuz bir şekilde götürmeniz mümkündür. Giresun Simidi. … Giresun Kadayıfı … Giresun Keki … Çavuşlu Ekmeği. … Pestil, Köme, Pekmez ve Ceviz. … Tamzara Dokuma … Çamoluk Kuru Fasulyesi.
Giresun’dan denince akla ne gelir?
Giresun denince akla kara lahana ve hamsi gelir. Ayrıca mısır unundan yapılan yemekler de vardır. Yemeklerinden bazıları; kara lahana çorbası, kara lahana diblesi, ısırgan otu püresi, mısır ekmeği, fasulye turşusu, kiraz duzlaması ve pezik mıhması.
Giresun şehrinin neyi meşhur?
Doğu Karadeniz kıyısındaki bu şirin kasaba yaylaları, fındıkları ve kirazlarıyla ünlüdür. Denizin ve doğanın nimetleriyle beslenen mutfağı da oldukça zengindir. Karadeniz yemekleriyle dolu lezzetli bir sofra bizi bekliyor.
Giresun hangi meyvesi ile meşhur?
“Kirazın yurdu” Giresun’dur. Bu nedenle bazı tarihçiler, isminin kiraz anlamına gelen Yunanca Kerasus veya Keresea kelimelerinden türediğini belirtmektedir.